Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
  • ActivitatMuseu de Ciències Naturlas
  • UbicacióParc Natural de Collserola, Barcelona
  • PromotorCooperativa Agropecuària l'Olivera
  • ArquitectesJorne-Llop-Pastor Arquitectes
  • Superfície350 m2
  • Projecte2016 i 2018
  • Execució2017 i 2019
  • Tipus d'obraRehabilitació d'edifici històric
  • ServeisProjecte d'instal·lacions

MASIA CAN CALOPA DE DALT

Hibridació de geotèrmia amb fotovoltaica

1/
Projecte
Es tracta d’una construcció del segle XVI ubicada en zona natural declarada de valor ecològic i naturalístic. Amés de la llar-residència, el conjunt rural conserva elements de l’època com la font de Can Calopa i els antics marges de pedra seca.

L’Ajuntament de Barcelona va decidir l’any 2001 recuperar l’antic conreu de vinya amb la intenció d’elaborar uns vins institucionals d’identitat mediterrània en el marc d’un projecte d’integració social i laboral de persones amb discapacitat.

Entre 2017 i 2019 es portà a terme l’adequació de la masia i els seus entorns propers per a la recepció de visitants per tal de divulgar l’activitat agrícola i vinícola, així com la millora funcional de la pròpia activitat que s’hi estava desenvolupant.

La intervenció, que es realitza en dues fases, es concentra en un primer moment a l’exterior de la masia on es creen sales de divulgació i es millora l’accés i circulació del visitants. També es durà a terme una restauració de la façana respectant els elements singulars que la caracteritzen i dues actuacions interiors per optimitzar l’espai de producció. Una altra intervenció és la recuperació de tres edificacions annexes, una per dedicar-la a l’espai de divulgació i tast, una altra per serveis i una tercera per magatzem.
Solucions
La solució aportada optimitza l’eficiència energètica utilitzant l’energia geotèrmica i la posterior hibridació amb fotovoltaica.

Fase 1:
Aprofitant els treballs d’urbanització de l’espai exterior del pati-era, s’executen sis perforacions geotèrmiques de 100 metres de profunditat amb sondes dobles de 40 mm.
S’instal·la una bomba de calor geotèrmica de 25 kW de calor i 29 kW de fred per climatitzar els espais de divulgació i tastos que disposen de deu circuits de terra radiant i climatitzador d’aigua.
A la sala de divulgació i tastos s’executen totes les instal·lacions de baixa tensió, enllumenat, telecomunicacions, agua, ventilació i protecció contra incendis.
S’urbanitza tot l’espai exterior amb nova xarxa de sanejament per pluvials i fecals, així com nova instal·lació d’aigua potable connectada a la xarxa pública.

Fase 2:
Es porta terme l’extensió de la captació geotèrmica fins a l’edifici residencial per tal de poder instal·lar una bomba de calor geotèrmica de 25 kW de calor i 29 kW de fred, amb un dipòsit d’ACS de 165 litres.
També es porta a terme la hibridació de les instal·lacions tèrmiques amb 21 panells fotovoltaics situats a la coberta de la zona residencial, per a la producció de 8.500 kWh anuals